Popis
Technologicky je Tramín červený velmi náročná odrůda. Vyznačuje se především menším hroznem i bobulemi a zároveň slabším růstem. Z Tramínu červeného vznikají vysoce kvalitní, kořenitá a vonná vína. V lidovém léčitelství je Tramín červený používán k léčení horních cest dýchacích.
Víno z Tramínu červeného je zlatožluté, intenzivnější barvy, jasnými zlatavými odlesky, někdy s jemným růžovým reflexem, než u jiných odrůd. V chuti Tramínu najdete exotického ovoce (liči, mango, papája), které se mísí s květinovou vůní muškátů a růží. Chuť je plná, velmi kořenná s dominantním aroma a zanechává v ústech dokonalou chuť.
Tramín červený je velmi osobitý a snadno rozpoznatelný. Má intenzívní kořenitě medové až bezové vůně. Ve vůni a chuti najdete čajovou růži, koření, med, hrozinky, tropické ovoce, meruňky, květy fialky, pivoňky, zázvor, skořici, lékořici, karamel, mučenku, grapefruit, květ černého bezu. a muškátové tóny.
Víno více vychlazené můžete podávat jako sklenku aperitivu. Častěji se ale nabízí k předkrmům (paštika z husích jater). Suchý Tramín se doporučuje k cibulovému koláči nebo rybám. Sladké výběry se zase skvěle hodí k sýrům s plísní nebo k ovčím či kozím sýrům. Díky svému jedinečnému aroma a plnosti chuti patří Tramín k těm málo vínům, která se hodí ke kořeněnému jídlu. Sladké Tramíny se často podávají na závěr stolování ke sladkým zákuskům, jako je tvarohový, nebo švestkový koláč.
Podrobnosti:
Obsah alkoholu: 12 %
Zařazení: bílé víno
Přívlastek: odrůdové víno
Druh vína (cukr): polosuché
Odrůda vína: Traminer
Země původu: Moldávie
Barva vína: bílé
Alergen: oxid siřičitý
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.